четверг, 18 февраля 2010 г.

Setud tähistavad Peko püha.


Setumaal on sel nädalavahetusel ajalooliselt tähistatud põllu-, karja- ja viljakusjumala Peko püha, annab teada Maavalla Koda.

Peko püha on tähistatud sügiskülvi ja viljalõikuse lõppedes. Mõnel pool on püha peetud ka täiskuu ajal, mitte septembri kolmandal pühapäeval, nagu on kirjas Maavalla sirvikalendris.

Setud hoiavad Peko puust või vahast kujusid salaja aidas. Vaid Peko pühadel või külvamise ajaks tuuakse kuju välja. Viimastel aastatel on valmistatud Peko kujusid, mida ka ilmarahvas näha võib. Näiteks Värskas Seto talumuuseumis ja Meremäel.

Peko pühal austatakse jumalat ja valitakse selle järgmise aasta peremees ehk hoidja. Pühale kogunevad tavaliselt ühe küla väärikamad mehed. Nagu püha puhul tavaks, käiakse enne saunas. Iga mees võtab kodust kaasa riidesse seotud toidukompsu ja suundub hämaruse saabudes salaja tallu, kus hoitakse Pekot.

Jumala kuju tuuakse aidast tuppa ja mehed seavad end vaikides sööma. Ühe kirjelduse kohaselt käivad mehed üheksa korda ümber Peko ja paluvad lauldes hoida hobuseid, vilja ja karja. Järgneb omalaadne liisuheitmine, saamaks teada, kellest saab järgmiseks aastaks Peko hoidja ehk peremees.

Mehed lähevad õue rüselema. Kelle kriimustusest või löögist ilmub esimesena välja veri, on Peko uus hoidja. Kõik osalised tahavad kuju endale saada, sest see toob perele ja majapidamisele suurt õnnistust. Tahtlikult ei tohi aga end keegi vigastada, kuid teisigi püütakse hoida. Ühes vanemas kirjelduses on öeldud, et mehed võitlevad kassi kombel. Seetõttu võib rüselemine kesta tunde, enne kui veri ilmub ja liisk langeb.

Peko püha peetakse ka kevadkülvi järel (suvisted) ja leedopühal. Eri paigus ja eri ajal on tavad mõneti erinenud. Kevadisele pühale kogunesid näiteks nii mehed kui naised. Samuti on naised kogunenud kusagile eraldi Peko kahja jooma, samal ajal kui mehed peavad Peko püha. Pekole on pühendatud puid ja põõsaid, mille juurde ande viidi.Kõik Pekosse puutuv on püütud täielikus saladuses hoida. Maausuliste palvetest ja andidest räägivad tavaliselt kõrvalised isikud, kes pole saladusse pühendatud.

Комментариев нет:

Отправить комментарий