четверг, 18 февраля 2010 г.

SUVEPILT: Seto Kuningriigi alamad valisid Värskas uue ülemsootska.


Setu sõjaväe paraadil talumuuseumi õuest laululava ette astusid ja tantsisid omaette üksusena rahva silma alt läbi ennast parimateks meistriteks võistelnud naised ja mehed, saateks karmoškamängus parimaks tunnistatud Toomas Valgu viisid

Setud ning Tartu, Tallinna ja muu maailma muulased, kes tunnevad ennast Setumaal koduselt, peavad nüüd aasta jagu päevi kuulama Hüdsi Silveri käske ja keelde. Selle Saatse lähedal Vahtraoru talus turiste rahu, vaikuse ja ürgse loodusega kostitava mehe valis setude kuninga Peko maapealseks asemikuks ehk ülemsootskaks laupäeval Seto Kuningriigi päevale Värskasse kogunenud rahvas. Ülemsootska esimeseks tööks on Saatse pansionaadi ehitamine.

Valijate seas oli ka praegusi ja endisi tartlasi. Hüdsi Silveri pooldaja oli ka karmoškamängija Valgu Toomas. Ta elab nüüd teist aastat Värska lähedal Nedsäjä külas. Ja kui ta astus lavale võistu mängima, lõi tema teinepool Meel koos sõbrannadega lava ees murul tantsu.

Seto Kuningriigi päev läheb aasta-aastalt rahvarohkemaks. Tänavu juhtus nii, et kuningriigi kolm tuhat viisat (tegelikult käepaelad) lõppesid ootamatult kiiresti otsa. Nõndasama kadusid kui vesi keriselt juurde toodud kaks tuhat viisat.

Ka poliitikuid tuleb üha enam setude lauludest-tantsudest osa saama. Seekord nähti rahva hulgas Oviiri Siirit, Jänese Lainet, Palo Urvet ja Ansipi Andrust. Ja käsitöö ning söögi-joogiga kaubitsejaid oli samuti rohkem kui mullu. Ometi ei ole see setude eneseväärikust kergitav ettevõtmine vähemalt Pariisi linnas eesti keelt õppiva Dautancourti Vincenti meelest oma algseid eesmärke kaotanud. «Mulle tundub, et see on setudele tähtis,» ütles ta ja jätkas leivameistrite võistlusele toodud leibade mekkimist.

Комментариев нет:

Отправить комментарий